Graffetta Grillo 2019

Vinen er god til:

Fisk – Fjerkræ – Grill – Skaldyr – Salater

Graffetta Grillo 2019

Forestil dig en hvidvin, der er sprød og knasende, og som er lavet på den sjældne og oversete Grillo-druer, der trives på Siciliens stenede marker, hvor kystvinden blæser ind. Grillo-druen er mest kendt for at producere Marsala-vin, men nu er dens popularitet på vej opad. Vinen er produceret af druer, der høstes i hånden fra vinstokke, der trives i en mineralrig leret sandjord, og dette giver vinen både elegance og kompleksitet.

Grillo-vinen har en udsøgt aroma af florale toner, citrus og tropiske frugter og minder om en afdæmpet Viognier eller en voluminøs Chenin Blanc. Afslutningsvis rundes smagen af med en pikant saltet præg, der vil få dine smagsløg til at eksplodere i glæde.

Denne hvidvin er et seriøst eksempel på, at det sydøstlige sicilianske terroir er eminent til hvide druer, og Graffetta er en topseriøs vingård, der vil vinde stor anerkendelse i fremtiden.

kr. 149,95

På lager

Fakta
Land:  Italien
Region: Sicilien
Durer: Grillo
Årgang: 2019
Producent: Graffetta
Serverings temperatur: 15 – 18 grader
Vol: 13,5%
Bemærk: Indeholder sulfitter
Område

Sicilien er Italiens sydligstbeliggende vinregion og den største ø i Middelhavet, der rummer en utrolig historie og tradition – også når det kommer til vin.
Øen har tjent som en korsvej for gamle civilisationer og flere folkeslag heriblandt grækerne normannerne, spanierne, fønikerne, romerne, araberne, saracenerne og piemonteserne og har sat deres præg på øen.

Grækerne har efterladt nogle af de tydeligste spor. Fra ruinerne nær byerne Siracusa, Agrigento og Erice og de omkringliggende gode vinområder til
overleveringen af deres avancerede vindyrkningsteknikker, der blot blev tilføjet sicilianernes, allerede eksisterende teknikker, da sicilianerne, ifølge fortællinger har fremstillet vin siden 4000 f.Kr.

Faktisk har Sicilien, i mere end 2.500 år, været et betydningsfuldt centrum for middelhavsvinavl. Sicilien var engang mest berømt for sin søde Moscato di Pantelleria vine fra vulkanøen Pantelleria, mellem Sicilien og Tunesien og for den forstærket vin (hedvin) Marsala, der udelukkende fremstilles i og omkring byen, af samme navn, i det vestligste hjørne af Sicilien.
Og netop regioner med lang vin tradition, som Marsala, satte siciliansk vin på verdens (vin)kortet og vin traditioner i hver af øens regioner, fra Vittoria til Etna, er forblevet stærke.

I dag er Siciliens tørre rød- og hvidvine produceret under den regionale IGT – Terre Siciliane, Sicilia DOC eller Siciliens eneste DOCG klassifikation: Cerasuolo di Vittoria, også blandt øens internationalt berømte vine.

Vinenes oprindelse er i dag anført efter klassifikation, men før i tiden, blev Sicilien opdelt i tre dale: Val di Mazara, i den vestlige del af Sicilien, hvor historien kan dateres tilbage til fønikerne og den forstærket vin Marsala, samt flere indfødte druesorter har deres oprindelse.

Området er i dag både kendt for hedvinen Marsala, såvel som elegante rødvine og friske sprøde hvidvine, hvis karakter stammer fra højderne i Sicani-bjergene og den mineralske jordbund, som er rig på calcium carbonat.
Val di Noto, i den sydøstlige del af Sicilien, omkring byen Noto, som er kendt for deres vin tradition, der kan spores tilbage til det 17. århundrede.

Her klimaet er præget af middelhavet og jordbunden er dannet af det store Hyblean plateau, der består af mineralske lag af lava fra et forhistorisk vulkan udbrud og senere ødelæggende jordskælv.

Val Demone, i den nordøstlige del af Sicilien, hvor Europas højeste og aktive vulkan, Etna, har hjemme.
Og netop jorden omkring, nær og ved Etna, spiller en stor rolle, da områdets mest berømte vine, er fremstillet på vinstokkene fra Etnas skråninger.

Ifølge myten om den romerske vingud Bacchus, kan vinen fra dette område, nær vulkanen Etna, spores tilbage dagen, hvor Bascchus pressede den første vin mellem sine hænder. Vinstokkene på skråningerne nær Etna, gror i højder op til 1.000 meter og dermed i et køligere klima, der i kombination med vulkanens særprægede jordbund, fremtryller Siciliens fineste og fornemste aromatiske og mineralske hvid- og rødvine.
Vulkanen, klima og jordbunden, der består af vulkanske stenaflejringer, sort sand, pimpsten, fosfor og jern, giver kraft til vinen og er med til at skabe ganske særlige vine.

Dette forklarer hvorfor vinbønderne vender tilbage efter hver og ét af Etnas udbrud, selvom de ved at deres unikke vinmarker atter vil blive dækket af lava og aske, ved Etnas udbrud i fremtiden.
I dag er vin fra Sicilien både forbundet med den berømte forstærket vin/hedvin Marsala, den søde Moscato di Pantelleria vine fra vulkanøen Pantelleria og de mest sprøde, friske, fine, elegante og mineralske hvid- og rødvine, fra den vulkanske undergrund af forskellige mineraler, der dominerer øen og skaber hver deres unikke kendetegn i vinene, fra område til område eller dal til dal.
Anmeldser

90 points James Suckling

Dried pineapple, preserved lemon, bread dough and salted nuts on the nose. It’s full-bodied with crisp acidity and waxy, concentrated layers of dried citrus and tropical fruit. Textured. Salty and flavorful finish.

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. Ved at browse på denne hjemmeside accepterer du vores brug af cookies. Se mere her

Er du over 18 år?

Du skal være over 18 år for at handle hos Bau´s VinButik, bekræft venligst din alder

Desværre...

Du skal være 18 år for at handle hos os

I am 18 or Older I am Under 18
Shop
0 items Cart