Languedoc-Roussillon er beliggende i den sydligste del af Frankrig, mellem Rhône-regionen i nordøst og grænsen til Spanien i sydvest. Her strækker området sig langs middelshavskysten med front mod Provence, fra Coteaux du Languedoc og Muscat-distrikterne i det nordøstlige hjørne af Languedoc til Banyuls Sur Med ved grænsen til Spanien i sydvest.
Området er et arketypisk middelhavsvinland domineret af et vildt landskab, hvor vinstokke strækker sig i alle retninger, fra stejle skråninger til de store tørre sletter på det flade land mellem byerne Narbonne og Montpellier.
Det fortælles at Languedoc, der danner ramme for den nordlige del af regionen mod Rhône, var den første franske region, hvor romerne introducerede de lokale bønder for til vindyrkning og vinfremstilling, og siden kom de første mørke forstærket/hedvine og mousserende vine til her.
Den første forstærket vin/hedvin fremstillet efter metoden ‘Mutage’, har sin oprindelse i det sene 1200tallet, hvor lægen og filosoffen Arnaud de Villeneuve, i 1285 metoden, da han regnede ud, at gæring af vin kunne standses ved at tilføje ren druesprit.
De første bobler i vin, kan efter gamle skriftruller, føres tilbage til den sene middelalder omkring år 1531, i Limoux, hvor Benediktemunkene i Saint-Hilaire opdagede “Prise de Mousse”, der betyder skumdannelse.
Det fortælles at den lokale druesort Blanquette, spillede en rolle, da druen har tendens til ikke at gære helt igennem og dermed begynder gær kulturene at vågne ved forårets varmere grader og selv omdanne retssukkeret i vinen til alkohol, hvorved at der skabes naturlig kulsyre.
Her opstod Méthode Ancestrale, hvor fermentering stoppes tidligt i processen og vinens 2. gæring sker i flasken.
Metoden kan have været skabt ved at tilfæde, hvor køligt vintervejr har standset den 1. gæring og munkene fejlagtigt har troet at processen var gennemført og hældt vinene på flaske.
I dag er Languedoc-Roussillon den mest betydende enkeltregion i Frankrig, når det kommer til mængden af vin.
Her fremstilles alle vintyper, fra de mousserende til de forstærket/hedvin, de søde Muscat-baseret vine i Languedoc i nord og de frugtige rosé, rød- og hvidvine.
Og regionen kaldes også for Frankrigs legeplads, når det kommer til druesorter og kombinationen af dem til at skabe vinen.
Der anvendes et hav af druesorter, som kommer i spil i flere forskellige sammenhæng. Rosévinene fremstilles på samme måde som rødvin og, som udgangspunkt, på samme druesorter som områdets rødvine.
I Languedoc-Roussillon betyder det druesorterne; Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre, Cinsault og Carignan, som man ser det i den gyldne trekant for rosévin – Provence. Og de har også ofte dybe referencer når det kommer til stil og farve stil og farve. Farven er lyserød(laksefarvet) og stilen er frugtig, ren, fyldig og tør.
Og selvom Languedoc-Roussillon bliver kaldt Frankrigs legeplads, så er det bestemt i seriøs sammenhæng. For her arbejder vinbønderne lige så hårdt og ambitiøst når det kommer til skabelsen af druer og vin. Her giver den franske vinlov blot mulighed for at være mere avantgarde og legesyg,
selvom disse ikke altid når top klassifikationen. Men de vinhuse, der tør at være det, skaber ofte lige så store vine, som de anerkendte i AOP-klassen.
Områdets magre skråninger og tørre klima, der inkludere et højt antal af solskinstimer, giver de bedste naturlige forudsætninger for skabelsen af aromatiske og koncentrerede vine, der ofte kan måle sig med andre af Frankrigs fremragende vine.
Languedoc er ofte blevet slået sammen med Roussillon og i 2016, blev både Languedoc og Roussillon kædet sammen med Midi-Pyrénées, der dannede den nye region Occitanie, som i begyndelsen og ofte stadig, bliver kaldt Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées.